Gemensamt

Övergripande mål med träningen

Det övergripande målet med vår träning är att sporra viljan att fortsätta orientera - och skapa förutsättningar för detta genom att erbjuda både orienteringsträning och löpträning i stort sett året om. Vi i OK Enen lägger också stor vikt vid gemenskap, att välkomna alla, desto fler på träningen desto bättre oavsett om man hållit på med orientering i 20 år eller är helt ny till sporten. 

Vad skall en orienterare kunna?

Vissa saker är lättare än andra att fastställa. En orienterare måste givetvis ha både kondition, löpteknik, smidighet och styrka. Men det räcker naturligtvis inte med fysisk träning. Utan orienteringsteknik blir vi aldrig mer än terränglöpare som bär med sig kartor och kompasser. Detta tränar vi på både genom våra orienteringsträningar och klubbtävlingar men även genom att tävla på nationella tävlingar.

 

Vilken fysisk träning behöver orienteraren?

Orienteringen kännetecknas av löpning på mycket varierande underlag, med varierande bärighet och fäste. Du kommer i de högre svårighetsgraderna att springa i mossar, genom ljung, ris och tät vegetation. Kuperingen varierar mycket, och hopp, längre språng och “klättring” kan förekomma. Alltså behövs god kondition och uthållighet, styrka, rörlighet, koordination, snabbhet och spänst. Detta tränar vi på varje gång vi är ute i skogen och orienterar, men vi behöver också mer specifik träning för de olika kvaliteterna, därför arrangerar vi styrketräning/löpskolning, intervallträning och distansträning.

 

När tränar vi - och måste jag anmäla mig?

Vi tränar huvudsakligen på tisdagartorsdagar (och söndagar). Som medlem har man också såklart alltid tillgång till gånstagården och är välkommen att 

Träningarna anges i träningsprogrammet (se längre ned), på hemsidan till höger under aktiviteter och vid OL-träning också i hemsidans nyhetsflöde. Observera att OL-träningarna genomförs på varierande platser - du måste följa hemsidans nyhetsflöde för att få reda på exakt tid och plats.

Du behöver INTE anmäla dig till träningen om det inte särskilt angivts på hemsidan.

 

Tisdagsträningar

  • Den mörka årstiden: i allmänhet fysisk träning, intervaller eller styrka
  • Den ljusa årstiden: OL-träning och vissa klubbtävlingar.

 

Torsdagsträningar

  • Den mörka och ljusa årstiden: fysisk träning (ofta löpning med karta i hand).
  • Under den ljusa årstiden kan också orienteringsteknik stå på schemat (gäller främst barn och ungdomar).

 

Söndagsträningar

  • Den mörka och ljusa årstiden fysisk träning (ofta löpning med karta i hand eller distans).
  • Ibland blir dessa träningar mer riktade till stafetter som den särskilda träningen.

 

Särskild träning

  • Inför t.ex. stafetter kan det arrangeras träningar eller träningsläger inför dessa

 

Träningsprogrammet

Här kan du ladda ner det fullständiga träningsprogrammet för december 2022 till april 2023 Träningsprogram(uppdaterat 221207).

I programmet finns också ett antal av de viktigaste tävlingarna.